Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΕΙΝ: Ήρθε το Καλοκαιράκι???? ... Καιρός για Δίαιτα(!!!!!!!)



Πάγια κατευθυνση των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, την οποία υλοποιεί και το ΕΙΝ, αποτελεί η μείωση των φοιτητικών παροχών και η απαξίωση της φοιτητικής μέριμνας. Το φοιτητικό κίνημα όμως συγκρούεται με τέτοιες λογικές και εδώ και χρόνια αγωνίζεται για το αυτονόητο, δηλαδή την ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ και ΣΤΕΓΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. Η κατευθυνση απαξίωσης της φοιτητικής μέριμνας ως κοινωνικό αγαθό υλοποιείται και μέσα από το νέο νόμο Πλαίσιο και τα 4ετή επιχειρησιακά προγράμματα, όπου εισάγεται στη φοιτητική μέριμνα η έννοια της ανταποδοτικότητας καταργόντας τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια ενώ παράλληλα νομιμοποιείται η μείωση της χρηματοδότησής αφού δεν αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τα Πανεπιστήμια. Με λίγα λόγια η οποιαδήποτε παροχή φοιτητικής μέριμνας θα πρέπει να «συνοδεύεται» από την παροχή υπηρεσιών, δηλαδή ανασφάλιστης μαύρης εργασίας, από τον φοιτητή μέσα στα Πανεπιστήμια (π.χ. βιβλιοθηκες, εστιατορια, εστιες…). Όπως είναι προφανές επιχειρείται να ανοίξει ο δρόμος για πλήρη μεταφορά των εξόδων από το κράτος στις πλάτες των φοιτητών αφού πάγιος στόχος του κράτους είναι η μείωση εως και κατάργηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων από αυτό και η διαχείριση των κονδυλίων με ιδιωτικοοικονομικά και ανταποδοτικά κριτήρια ώστε να παράγουν κέρδος και να μην αποτελούν κοινωνική υποχρέωση-παροχή.

Δεν πρέπει ,βέβαια, να παραβλέπουμε τι γίνεται στις υπόλοιπες εστίες όπως στην παλιά ΦΕΕΜΠ όπου με πρόφαση την ανάγκη αναβάθμισης του εστιατορίου, το ΕΙΝ προσπαθεί να το κρατήσει κλειστό για χρόνια με αμφίβολη την επανεκκίνηση της λειτουργίας του, πόσο δε μάλλον τη διατήρηση της δωρεάν παροχής σίτισης. Όσον αφορά τη σίτιση των οικοτρόφων για αυτό το διάστημα πρόταση του ΕΙΝ είναι να τους μεταφέρει στο εστιατόριο της ΝΦΕΕΜΠ η δυναμική του οποίου όπως όλοι ξέρουμε δεν καλύπτει ούτε καν τις υπάρχουσες ανάγκες των οικοτρόφων της. Ήδη ο σύλλογος της ΦΕΕΜΠ έχει καταφέρει μία πρώτη νίκη, αναγκάζοντας την εφορία να αποφασίσει για το μη κλείσιμο του εστιατορίου και την τμηματική ανακατασκευή του με παράλληλη λειτουργία και συγκρούεται με το ΕΙΝ ώστε αυτή η απόφαση να υιοθετηθεί κεντρικά.

Αυτή η λογική που δεν αντιμετωπίζει τη σίτιση σαν βιοτική μας ανάγκη είναι η ίδια που θέλει τα εστιατόρια να κλείνουν σε περιόδους διακοπών -και όχι μόνο- είναι και αυτή που θα κλείσει τα εστιατόρια, όπως και πέρσι, πριν καν ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική-εξεταστική περίοδος στα ιδρύματα. Κόντρα σε αυτή τη λογική έχουν ταχθεί οι συνελεύσεις μας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ως σύλλογος πρέπει να παλέψουμε για το μη κλείσιμο του εστιατορίου το καλοκαίρι σε συντονισμό και με τους υπόλοιπους φοιτητικούς και εστιακούς συλλόγους συλλογικά, μαζικά μέσα από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ.

ΤΟ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ !