Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΝΕΑΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΕΜΠ στις 22/5

Τον τελευταίο μήνα μέσα από ένα μπαράζ επιθετικών δηλώσεων από μεριάς κυβέρνησης και υπουργείου το φοιτητικό κίνημα ξαναβγαίνει στο δρόμο. Οι δηλώσεις του υπουργού για το επιτακτικό “σοκ” που χρειάζεται η δημόσια και δωρεάν παιδεία καθώς και η συναινετική - και όχι μόνο - στάση του Πα.Σο.Κ αναδεικνύουν αυτό που όλο το προηγούμενο διάστημα εκφραζόταν μέσα στα δοιηκητικά όργανα των ιδρυμάτων. Από τη μία έχουμε την εφαρμογή του Ν.Ν.Πλαίσιου μέσα από την καθολική ψηφοφορία στις πρυτανικές και προεδρικές εκλογές και από την άλλη την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων ,μέσω της οδηγίας για τα ΚΕΣ, με τον πιο χυδαίο τρόπο ακόμη και μετά την νίκη του κινήματος ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16. Στο πλαίσιο αυτό οι φοιτητικοί σύλλογοι κινητοποιούνται ξανά σε ένα τρίτο γύρο κεντρικής απάντησης σε αυτήν την πολιτική.

Το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την προσπάθεια Υπουργείου και ΕΙΝ ο νόμος πλαίσιο να εφαρμοστεί και στις εστίες μέσα από τον αντιδραστικο εσωτερικό κανονισμό των εστιών και μέσα από την ένταξη της σίτισης-στέγασης στα 4ετή αναπτυξιακά πλάνα που πρέπει να καταρτίζουν τα ιδρύματα. Σε σύμπλευση με την πολιτική του Ε.Ι.Ν κινείται και η διοίκηση του ΕΜΠ. Μετά από τις παραστάσεις διαμαρτυρίας του συλλόγου στο πρυτανικό συμβούλιο και στη σύγκλητο η πρυτανεία κρύβεται πίσω από τον αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των εστιών αποφεύγοντας να πάρει θέση ενάντια στην επιβολή ενοικίων.

Η αντιμετώπιση αυτή δεν εμφανίστηκε από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά είναι αποκορύφωμα μίας πολιτικής από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων που στόχο έχει την υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας και τη μετακύλιση των ευθυνών-εξόδων από το κράτος στους ίδιους τους οικοτρόφους πράγμα που άλλωστε εκφράζεται και σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής στις εστίες. Το ενοίκιο στο χώρο των εστιών αποτελεί το πιο εξόφθαλμο παράδειγμα αυτής της κατεύθυνσης. Σηματοδοτεί την μετάλλαξη της στέγασης από κρατική υποχρέωση σε πεδίο κερδοφορίας και ανταποδοτικότητας προς τους φοιτητές. Αναδιατάσσει έτσι το ρόλο της δωρεάν στέγασης στην κοινωνία από κοινωνικό σε επιχειρηματικό. Τα παραπάνω προσπάθησαν να εφαρμόσουν και στις ΝΦΕΕΜΠ ζητώντας ενοίκιο-αναδρομικά της τάξης των χιλιάδων ευρώ από τους αλλοδαπούς οικοτρόφους, εκβιάζοντας τους μάλιστα μέσω πρεσβειων ότι εάν δεν πληρώσουν κινδυνεύουν με παρεμπόδιση της απόκτησης πτυχίου και με ανάκληση της άδειας παραμονής.Δεν είναι μακριά άλλωστε το τι συμβαίνει στις άλλες εστίες ανά την Ελλάδα. Στο Βόλο το “τυπικό” ενοίκιο έχει φτάσει τα 80 ευρώ ανα μήνα. Στα Γιάννενα για να μείνεις στις εστίες πρέπει να προσκομμίσεις αναλυτική βαθμολογία ενώ για τους 15 πρώτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εν είδει υποτροφίας χορηγείται δωμάτιο στις εστίες ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Αυτά αποδεικνύουν την ακολουθούμενη κατεύθυνση μετατροπής των εστιών σε χώρο πειθάρχισης των φοιτητών και απεμπόλισης του κοινωνικού-αναδιανεμητικού τους ρόλου.

Σε συμπλήρωμα με την προσπάθεια επιβολής ενοικίου έρχεται και η διάλυση του δικαιώματος μας στη δωρεάν σίτιση. Την ήδη απαράδεκτη κατάσταση στην παλιά εστία (ΦΕΕΜΠ) έρχεται να επιβαρύνει το κλείσιμο του εστιατορίου της. Με πρόφαση την ανάγκη αναβάθμισης του εστιατορίου, το ΕΙΝ προσπαθεί να το κρατήσει κλειστό για χρόνια με αμφίβολη την επανεκκίνηση της λειτουργίας του πόσο μάλλον την διατήρηση της δωρεάν παροχής σίτισης. Όσων αφορά τη σίτιση των οικοτρόφων για αυτό το διάστημα τους μεταφέρει στο εστιατόριο της ΝΦΕΕΜΠ η δυναμική του οποίου όπως όλοι ξέρουμε δεν καλύπτει ούτε καν τις υπάρχουσες ανάγκες των οικοτρόφων της. Ήδη ο σύλλογος της ΦΕΕΜΠ έχει καταφέρει μία πρώτη νίκη, αναγκάζοντας την εφορία να αποφασίσει για το μη κλείσιμο του εστιατορίου και την τμηματική ανακατασκευή του με παράλληλη λειτουργία και συγκρούεται με το ΕΙΝ ώστε αυτή η απόφαση να υιοθετηθεί κεντρικά.

Αυτή η λογική που δεν αντιμετωπίζει τη σίτιση σαν βιοτική μας ανάγκη είναι η ίδια που θέλει τα εστιατόρια να κλείνουν σε περιόδους διακοπών -και όχι μόνο- είναι και αυτή που θα κλείσει τα εστιατόρια ,όπως και πέρσι, πριν καν ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική-εξεταστική περίοδος στα ιδρύματα. Κόντρα σε αυτή τη λογική έχουν ταχθεί οι συνελεύσεις μας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ως σύλλογος θα παλέψουμε για το μη κλείσιμο του εστιατορίου το καλοκαίρι σε συντονισμό και με τους υπόλοιπους φοιτητικούς και εστιακούς συλλόγους.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε όλα τα άλλα προβλήματα των εστιών. Οι συνθήκες διαβίωσής μας υποβαθμίζονται μέρα με τη μέρα. Ο καθαρισμός και η συντήρηση παραχωρούνται σε ιδιωτικά συνεργεία μη διασφαλίζοντας τη συνεχή παροχή των υπηρεσιών ούτε την καλή ποιότητα τους και αναγκάζοντας τους εργαζομένους σε καθεστώς ομηρίας και σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Η φύλαξη σε αντίθεση με τις αποφάσεις του συλλόγου ανατέθηκε σε εταιρεία security (στο πνεύμα του νέου Ν.Πλαισίου) ανοίγοντας το δρόμο για την καταστρατήγηση του ασύλου, πρόθεση που άλλωστε έχει εκφραστεί συχνά τον τελευταίο καιρό (σήμανση στο εστιατόριο κ.α.). Στο ίδιο πλαίσιο υποβάθμισης εντάσσεται και η πολιτική περιορισμού της θέρμανσης και του ζεστού νερού ακόμη και σε περιόδους παγετού. Μοναδική και σταθερή λύση σε αυτά τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα είναι το μόνιμο, επαρκές και δημόσιο προσωπικό για τη λειτουργία και τη συντήρηση των εστιών.

Όλα αυτά εκφράζονται άλλωστε και στον εσωτερικό κανονισμό των ΝΕΕΜΠ που σύνταξαν ΕΙΝ και ΕΜΠ εν αγνοία των οικοτρόφων τον Ιούλιο του 2007 περιλαμβάνοντας διατάξεις που θυμίζουν άλλες εποχές και σκοπό έχουν την αυστηροποίηση των όρων διαβίωσης. ΕΙΝ και ΕΜΠ σε μία προσπάθεια νομιμοποίησής του επικάλούνται συνεχώς την ύπαρξη του τονίζοντας τις υποχρεώσεις των οικοτρόφων και αμελλόντας τις δικιές τους. Αυτόν τον εσωτερικό κανονισμό ούτε τον συζήτησε ούτε και τον αποδέχεται ο σύλλογος οικοτρόφων και σε τίποτα δεν δεσμεύται από αυτόν.

Με αφορμή την έγκριση του καταστατικού του συλλόγου ανοίγει βεβιασμένα η κουβέντα περι εκλογών χωρίς να έχει προηγηθεί ο αντίστοιχος διάλογος στη Γενική Συνέλευση. Θεωρούμε ότι η διαδικασία των εκλογών πρέπει να είναι προϊόν πολιτικών ζυμώσεων και διαδικασιών μέσα από τις συνελεύσεις και όχι μία οργανωτική αντιπαράθεση μηχανισμών. Σε αυτή τη συγκυρία άλλωστε, αντιλαμβανόμενοι την όξυνση του φοιτητικού κινήματος, οι εκλογές θα απομονώσουν το σύλλογό μας και θα τον στρέψουν σε εσωστρεφείς διαδικασίες. Για τους παραπάνω λόγους κρίνουμε ότι η περίοδος που διανύουμε δεν είναι κατάλληλη για τη διεξαγωγή των εκλογών του συλλόγου, θεωρούμε όμως απαραίτητο να υπάρξει μία ανάλυση πάνω σε αυτό το θέμα μέσα στις μαζικές διαδικασίες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  1. ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ Ή ΜΗ. ΟΥΤΕ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΥΣ. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΙΝ.
  2. ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ.
  3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ.
  4. ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ. ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΦΕΕΜΠ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ.
  5. ΕΠΑΡΚΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
  6. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. ΑΝΑΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ .
  7. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  8. Καμιά κουβέντα για άρση του ασύλου, το άσυλο αποτελεί κεκτημένο του λαϊκού κινήματος.Καμία ανάθεση της φύλαξης σε εταιρία security. Επαρκής φύλαξη όλο το 24ωρο με δημόσιο, μόνιμο και σταθερό προσωπικό
  9. Εστιατόριο με 3 γεύματα με καλύτερη ποιότητα, σίτιση ΟΛΩΝ των οικότροφων σε αυτό χωρίς οικονομικά κριτήρια, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του.
  10. 24ΩΡΗ παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού.
  11. Βελτίωση των συγκοινωνιών από και πρός την εστία. Δημιουργία κατάλληλων κυκλοφοριακών όρων στην γύρω περιοχή.
  12. Άμεση απόδοση όλων των δωματίων στους δικαιούχους (κτίρια που δεσμεύονται για φιλοξενίες και ανταλλαγές συνέδρια, IAESTE, ERASMUS κ.α.)
  13. Να μπουν επαγγελματικά πλυντήρια σε όλους τους χώρους στα υπόγεια των κτιρίων που προορίζονται για αυτή τη χρήση, για την κάλυψη των αναγκών των οικότροφων, οι χώροι να είναι ανθρώπινοι και να υπάρξει μέριμνα για την συντήρησή τους.
  14. Άμεση λειτουργία κυλικείου στο χώρο της εστίας, με τιμές κόστους.
  15. Άμεση καταγραφή των ζημιών και βλαβών και συντήρηση των κτηρίων.
  16. Άμεση λειτουργία όλων των υποδομών της εστίας
  17. Λειτουργία αναγνωστηρίου στο χώρο της εστίας, εξοπλισμένου με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
  18. Ανάπτυξη και χρηματοδότηση υποδομών για πολιτιστικές – αθλητικές δραστηριότητες.
  19. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο χώρο της φοιτητικής εστίας για όλους τους οικότροφους.
  20. Πάρτι και εκδηλώσεις στο χώρο των εστιών να γίνονται μόνο μετά από τη συγκατάθεση του Φοιτητικού Συλλόγου ή υπό την ευθύνη του.
  21. ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Ο ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ.
  22. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗΣ και ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Καμιά υλοποίηση. Μπλοκάρισμα της εφαρμογής του σε κάθε τμήμα-σχολή-ίδρυμα.
  23. ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 36/05 – Να μην εκδοθεί κανένα προεδρικό διάταγμα που θα τη θέτει σε εφαρμογή. Να καταργηθούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΑΕΙ -ΚΕΣ, ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.
  24. ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
  25. ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ–ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ.
  26. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ Η΄ ΕΜΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΕΙ & ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΕΣ.
  27. ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
  28. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 6ΩΡΟ, ΜΕ ΕΥΝΟΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
  • ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ.
  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΙΝ.
  • ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: