Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Εδω ο Κόσμος Καίγεται…

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Παδείας Στυλιανίδη για εφαρμογή του νέου νόμου Πλαίσιο μέχρι τα τέλη Μάη, το φοιτηικό κίνημα απαντάει δυναμικά με μαζικές κινητοποιήσεις και πάνω από 35 καταλήψεις πανελλαδικά. Το πρώτο μήνυμα λοιπόν ενάντια στο νεό νόμο πλαίσιο και τα ιδιωτικά Παν/μια εστάλει στα κυβερνητικά κέντρα δημιουργώντας τους όρους για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με στίγμα ανατροπής. Το Υπουργείο επέλεξε να απαντήσει για άλλη μια φορά με ψευδεπίγραφες δηλώσεις περί μειοψηφιών αλλά και με απειλές για περικοπή της χρηματοδότησης σε όσα τμήματα δεν καταρτίσουν πρότυπο εσωτερικό κανονισμό και τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα, υποβαθμίζοντας το ρόλο του φοιτητικού κινήματος. Στη δεδομένη χρονική στιγμή το φοιτητικό κίνημα πρέπει να βγει και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο προβάλλοντας τα αιτήματα του και διεκδικόντας καλύτερο παρόν και μέλλον..

Παράλληλα στο χώρο των εστιών μετά την προσπάθεια επιβολής ενοικίων σε αλλοδαπούς οικοτρόφους η οποία μέσα από κινητοποιήσεις του Φ.Σ.Ν.Ε.ΕΜΠ μπλοκαρίστηκε αυτή ενδέχεται να κλείσει το εστιατόριο της εστίας πριν τελειώσουν οι εξεταστικές περίοδοι ενώ το ΕΙΝ απειλεί με οριστικό κλείσιμο του εστιατορίου στην παλιά Φ.Ε.ΕΜΠ. Για όλα τα παραπάνω και ο σύλλογος της Ν.Ε.ΕΜΠ πρέπει να πάρει θέση μέσα από τις γενικές συνέλευσεις και συλλογικά να απαντήσει ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης και του ΕΙΝ.

Σε αυτή την περίοδο όμως η ΠΚΣ ενώ στους περισσότερους φοιτητικούς συλλόγους ουσιστικά σαμποτάρει τις γενικές συνελεύσεις είτε μη υπογράφοντας για διεξαγωγή γενικής συνέλευσης ειτε απέχοντας, στις εστίες ανοίγει αιφνίδια και εκβιαστκά το ζήτημα των εκλογών. Συγκεκριμένα η ΠΚΣ ζήτησε χτές να γίνει διοικούσα επιτροπή και αποφάσισε μόνη της για τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης σήμερα για ένα τόσο σοβαρο ζήτημα παρά το γεγονός ότι δεν μπορει να ενημερωθεί ο σύλλογος σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Για εμάς οι φοιτητικές εκλογές δεν αποτελούν αυτοσκοπό, ούτε το απόγειο της πολιτικής και συνδικαλιστικής μας ύπαρξης. Αποτελούν όμως ένα στιγμιότυπο του κινήματος, μια αποτύπωση συσχετισμών και στέλνουν πολιτικά μηνύματα προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Για εμάς οι εκλογές, οι οποίες για ένα ανεξάρτητο χώρο αποτελούν ναρκοθετημένο πεδίο, πρέπει να διεξάγονται βαση πολιτικών επιδίκων ως μια πολιτική μάχη μέσα στους συλλόγους χωρις να υποκαθιστούν ή να υπονομεύουν τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες του συλλόγου, όπως είναι οι γενικές συνελεύσεις. Η ΠΚΣ δήλωσε ότι επιθυμεί διεξαγωγή εκλογών στις 6-7 Ιουνίου δηλαδή σε 15 μέρες από σήμερα(!!!!!). Είναι αναντίστοιχο καταρχάς σε μία περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, η οποία γλαφυρά περιγράφηκε παραπάνω,όπου οι σύλλογοι του πολυτεχνείου αλλά και συνολικά σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, να ζητείται ο σύλλογος των εστιών να λειτουργήσει αντιπαραθετικά και να προχωρήσει σε εκλογές. Πόσο δε μάλλον να ζητούνται εκλογές χωρις να έχει ανοίξει καμία κουβέντα στο σύλλογο, χωρίς να έχουν ξεδιπλωθεί επί της ουσίας οι διαφορετικές αντιλήψεις πάνω σε μείζονα ζητήματα, και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και λίγο πριν τις εξεταστικές περιόδους. Για εμάς για το ζήτημα των εκλογών πρέπει να τοποθετηθεί μαζικά ο σύλλογος έτσι ώστε να αποτελέσουν πολιτική διαδικασία και όχι απλή οργανωτική αντιπαράθεση.

Σε αυτή τη συγκυρία ο σύλλογος πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα που δίνει τόσο καιρό και να ανοίξει διάλογος για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές και όχι να ανοίξει κουβέντα σε επίπεδο εκλογών μακριά από τα πολιτικά επίδικα της περιόδου.