Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Δίνουμε Σχήμα στην Ελπίδα...

Μέσα σε ένα κοινωνικό χώρο που ωθεί στην εξατομίκευση και την απομόνωση, οι εστίες, ως μέσο μιας άλλης μορφής συλλογικής συνύπαρξης είναι αυτές που αρνήθηκαν και συνεχίζουν να αρνούνται πεισματικά τη διαχείριση των αναγκών της καθημερινής πραγματικότητας. Αντίθετα με όσους προσπαθούν να μας πείσουν πως η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών δεν μπορεί να είναι δωρεάν και για όλους, και πως η υπολειτουργία των εστιών είναι μια στατική κατάσταση στην οποία εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε, εμείς πιστεύουμε πως μέσω της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης μπορούμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακούγεται πιο δυνατά και να πετύχουμε σημαντικές νίκες.

Παρατηρούμε πως η καθημερινή πραγματικότητα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη φοιτητική μέριμνα που οι φορείς της ευαγγελίζονται. Υπάρχει μια σαφής προσπάθεια απαξίωσης της : οι εστίες καλύπτουν ένα ελάχιστο ποσοστό των φοιτητών και υπάρχει σαφής κατεύθυνση εισδοχής βάση ανταποδοτικών κριτηρίων, αντί των οικονομικών και κοινωνικών. Ακόμα, αυτές που υπάρχουν υπολειτουργούν, δεν συντηρούνται, δεν αποδίδονται οι κοινόχρηστοι χώροι κλπ. Ενδεικτικός προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο νέος εσωτερικός κανονισμός του Ε.Ι.Ν. , που διαχειρίζεται τις εστίες και ο οποίος ζητά την καταβολή ενοικίου από τους οικότροφους, μας ζητά δηλαδή στην ουσία να αρνηθούμε το δικαίωμα μας στη δωρεάν στέγαση.

Τα ζητήματα όμως που αφορούν τη ζωή μας μέσα στην εστία είναι κατεξοχήν πολιτικά, αφού οι εστίες δεν είναι ξεκομμένες από τη γενικότερη πραγματικότητα. Εξαιτίας της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης εισάγονται αντίστοιχοι εκτρωματικοί εσωτερικοί κανονισμοί στις σχολές, με σαφή υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, με ανταποδοτικά κριτήρια και αντίστοιχες προσπάθειες υποβάθμισης και κατάργησης του ασύλου. Σαφές είναι λοιπόν ότι θέλουμε να προωθήσουμε τη συγκρότηση του συλλόγου βάση πολιτικών διαδικασιών, θέλουμε να ενισχύσουμε δηλαδή τις μαζικές και πολιτικές διαδικασίες που θα καταλήγουν σε πραγματικές αποφάσεις του συλλόγου (γενικές συνελεύσεις ως ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων), και να κινηθούμε ενάντια και πολιτικά επικίνδυνα προς εκείνους που υπονομεύουν τα συλλογικά μας δικαιώματα. Διεκδικούμε ενιαίο και ζωντανό σύλλογο, αυτονομημένο από κομματικά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες. Διεκδικούμε ένα σύλλογο που θα γνωρίζει πως οι ανάγκες του δεν συντίθενται στα καταστατικά κανενός ιδρύματος, που παίρνει θέση απέναντι στα ζητήματα, που διεκδικεί, που προασπίζει το άσυλο, που γνωρίζει πάνω απ’ όλα πως η ισχύς του είναι οι συμμετοχή του σε διαδικασίες που οργανώνονται στη βάση του.

Στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός τέτοιου συλλόγου, είμαστε ένα ανεξάρτητο και αριστερό σχήμα που παρεμβαίνει στο χώρο της εστίας, αναφερόμενο στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας και συνδέοντας τα πάντα με το κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Θέλοντας να αποφύγουμε γραφειοκρατικές λογικές, διασπαστικές και αδρανοποιητικές για το σύλλογο, μετέχουμε σ’ αυτή τη συλλογικότητα , θεωρώντας πως έτσι η συμφωνία μας πάνω σε βασικά ζητήματα θα κάνει το λόγο μας να ακούγεται πιο δυνατά και με πιο σαφή τρόπο. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι δεν αντιλαμβανόμαστε το κάθε ζήτημα μεμονωμένο, αλλά έχουμε μια γενικότερη πολιτική ανάλυση, την οποία και παραθέτουμε.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ:
Είμαστε ένα πολιτικό μόρφωμα που δεν κατευθύνεται από κανένα κρατικό και πανεπιστημιακό μηχανισμό, είναι ανεξάρτητό από την κυρίαρχη πολιτική ιδεολογία και αντίθετο αυτής, και υπερασπίζεται τα αδιαπραγμάτευτα συμφέροντα μας.
ΓΙΑΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ: Διαλέγοντας ένα δρόμο αντίστασης, αλληλεγγύης, συλλογικότητας και ανάπτυξης κοινωνικών αγώνων τοποθετούμαστε συνειδητά σε μια αριστερή κατεύθυνση. Και αυτό γιατί πιστεύουμε πως η εκμετάλλευση, η καταπίεση, η καταστολή, η τρομοκρατία και η περικοπή των δικαιωμάτων μας δεν είναι μονόδρομος.
ΓΙΑΤΙ ΣΧΗΜΑ: Είμαστε μια συλλογικότητα με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, με αντιιεραρχική δομή και ανοιχτές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Δεν είμαστε παράταξη, δηλαδή ιμάντας μεταβίβασης πολιτικής γραμμής, αλλά οι διαδικασίες μας βασίζονται στη ζύμωση και τη σύνθεση, ώστε να χωράει όλος ο πλούτος των εμπειριών, χωρίς ιεραρχία και αποκλεισμούς.
Δεν έχουμε λογικές ανάθεσης. Δεν είμαστε πιο αρμόδιοι από οποιονδήποτε άλλο φοιτητή και δεν θα αποτελούσαμε σε καμία περίπτωση διαχειριστικό φορέα και καλόβολο συνομιλητή του Ε.Ι.Ν. και του Πολυτεχνείου. Η στήριξη μας στο σχήμα έχει την έννοια της συμπόρευσης στις μάχες που έρχονται.

Δεν θέλουμε ασφαλώς να γίνουμε υποκατάστατο του συλλόγου, αλλά να εκφράσουμε με διαλεκτικό τρόπο και ανοιχτές διαδικασίες, σαφή ωστόσο κατεύθυνση, το όσο το δυνατόν πιο ευρύ κομμάτι των οικοτρόφων. Έχουμε φωνή μέσα στο σύλλογο, θέλοντας να ενισχύσουμε την πολιτικοποίηση του. Μέσω αυτής της λογικής θα αγωνιστούμε με τους καλύτερους όρους για μια ανεξάρτητη και αγωνιστική κατεύθυνση στην εστία, για μια εστία αντίστασης και νίκης.